Isplata penzija za novembar neizvjesna
U ovom trenutku ni federalni premijer Mustafa Mujezinović nije načisto može li se uopće sazvati sastanak na koji će doći svi ministri, pogotovo zbog nekih njihovih međusobnih sukoba, razmimoilaženja i neslaganja, ali i stranačkih zahtjeva
Tekst: A A APIO/MIO FBiH
Isplata penzija za novembar neizvjesna

Objavljeno 23.11.2010 u 07:20

Ako do kraja ove sedmice ne bude održana sjednica Vlade Federacije BiH, isplata novembarskih penzija i boračkih invalidnina je potpuno neizvjesna.

Radi se o tome da je Upravnom odboru Penzijsko/ mirovinskog - invalidskog osiguranja Federacije BiH 18. novembra istekao mandat i višenema nikakvih ovlaštenja da donosi bilo kakve odluke.

Prema zakonskim propisima, Upravni odbor PIO/MIO krajem svakog mjeseca je dužan da utvrdi koeficijent penzija za prošli mjesec. S obzirom da formalno - pravno Upravnog odbora više nema, nejasno je ko će donijeti odluku o koeficijentu za penzije, ali i boračke invalidnine, piše San.

Inače, takva odluka mora se donijeti najkasnije do 1. decembra kako bi isplata počela do 5. decembra.

Vlada Federacije ima pravo da produži mandat postojećem Upravnom odboru na dva mjeseca i na taj način savlada prepreku, odnosno pravnu prazninu koja je sada nastala.

Međutim, potpuno je neizvjesno kada će Vlada zasjedati, bolje reći hoće li uopće više i zasjedati u ovom sastavu. Posljednja sjednica održana je još 21. septembra. Nakon toga, tri puta su zakazivane i odgađane sjednice.

U ovom trenutku ni federalni premijer Mustafa Mujezinović nije načisto može li se uopće sazvati sastanak na koji će doći svi ministri, pogotovo zbog nekih njihovih međusobnih sukoba, razmimoilaženja i neslaganja, ali i stranačkih zahtjeva.


(MOJportal)