USK - kanton slučaj
Ne moramo tražiti odgovor na pitanje da li je Unsko-sanski kanton - kanton slučaj. To je fakat koji nemamo potrebe dokazivati. U proteklih nešto više od 13 godina promijenilo se isto toliko, dakle 13, vlada. Ni jedna nije bila dovoljno dobra krajiškim političarima. Za narod ne znamo, oni u Krajini svakako slijede svoje vođe, tako da vjerovatno isto misle.
Tekst: A A ABosanska čarolija
USK - kanton slučaj

Objavljeno 30.03.2010 u 09:52

Da li je Bosna i Hercegovina država - slučaj? Mišljenja su različita, od onih koji smatraju da je to u potpunosti tačno, do onih koji smatraju da se kreira takva atmosfera jer to odgovara protivnicima jedinstvene BiH. Tačan odgovor na ovo pitanje ćemo potražiti drugi put.

Međutim, ne moramo tražiti odgovor na pitanje da li je Unsko-sanski kanton - kanton slučaj. To je fakat koji nemamo potrebe dokazivati. U proteklih nešto više od 13 godina promijenilo se isto toliko, dakle 13, vlada. Ni jedna nije bila dovoljno dobra krajiškim političarima. Za narod ne znamo, oni u Krajini svakako slijede svoje vođe, tako da vjerovatno isto misle.

Vrlo je teško, gotovo nemoguće, prisjetiti se i objasniti razloge brojnih smjena vlada, ali ćemo pokušati komentarisati trenutnu situaciju i ključne političke faktore na području ovoga kantona.

SDA, stranka pobjednica na prošlim izborima, je dobila 12 skupštinskih mandata. Osim mandata, SDA je "osvojila" i odgovornost. Tu činjenicu najčešće zanemaruju. U provoj polovini mandata, ova stranka je ostala bez 6 poslanika koji su prešli u novoformiranu ASDA, dok se njima pridružio jedan poslanik SBiH.

I prije i poslije ovih problema, glavnu riječ u SDA vodi Asim Kamber, delegat u Domu naroda koji je među prvima podržao usvajanje sramnog zakona o platama.

Sadik Bahtić, siledžija iz Sanskog Mosta, je lider SBiH u ovom kantonu. Uvijek željan vlasti i moći, Bahtić je do sada stranku vodio tako da je SBiH napustio značajan broj članova. Budući da sa Kamberom ima dugogodišnji sukob, koalicija SDA i SBiH u ovom kantonu je teško ostvariva.

Rifet Hozanović, lider ASDA u Krajini, je nastankom ove stranke postao jedan od regionalnih lidera. Iako je njihov centar moći u Cazinu, broj poslanika koje ASDA ima u kantonalnoj skupštini ih čini politički relevantnim. Stalni sukob između SAD i ASDA veoma opterećuje ukupne političke odnose, što na svojoj koži i te kako osjećaja stanovništvo u ovom kantonu.

SDP u Unsko-sanskom kantonu predvodi mladi načelnik Bihaća Hamdija Lipovača. I on sam, kao i stranka u cjelini, iz dana u dan ima sve više pristalica, te je više nego primjetan njihov rast rejtinga. Upravo zbog toga, čak i politički protivnici, priznaju da su Lipovača i SDP favoriti na narednim izborima, te da bi se u ovom kantonu mogla desiti promjena vlasti. Jedina zamjerka SDP-u u USK je podrška formiranju posljednje vlade koju je samostalno činio SDA. U SDP-u kažu da su to učinili isključivo da bi spriječili potpunu blokadu koja je prijetila da paralizuje život običnog čovjeka, te da su svoje iskrene namjere pokazali time što nisu uzeli niti jednu poziciju u vlasti.

DNZ, na čijem je čelu Rifat Dolić, također ima svoju političku težinu. Stalnih 4-5 poslaničkih mandata u skupštini kantona veoma često predstavljaju prevagu za formiranje, ali i smjenu vlasti. Poslovno orjentisani DNZ je uvijek uz vlast, nikada u zvaničnoj koaliciji.

Trenutna situacija u Krajini je takva da se ne zna ko je sa kim i protiv koga. SDA-ovu manjinsku vladu su nedavno oborili poslanici iz SDP-a, ASDA i SBiH, odmah napominjući da to što su jednako glasali ne znači da su u bilo kakvoj koaliciji. Oni koji su glasali protiv se slažu da je jedina ispravna stvar koja se mogla uraditi upravo smjena te vlade koja je, po njima, razlog za katastrofalnu situaciju u Kantonu.

Iako je stara vlada smijenjena prije samo nekoliko dana, već teku dogovori oko formiranja nove. Krajiška jednačina ima dosta poznatih elementata. Poznato je da SDP neće ući u novu vladu nekoliko mjeseci pred izbore jer, sasvim logično, ne želi preuzeti odgovornost za katastrofalnu situaciju koju je proizveo neko drugi.

Osim toga, poznato je da su i SDA i ASDA zainteresovani da formiraju novu vladu, ali je teško očekivati da će to uraditi skupa. Poznato je i to da većina stranaka neće da ima nikakvog posla sa Sadikom Bahtićem i SBiH. Poznato je i da će DNZ opet podržati vlast, ma ko je činio.

Međutim, i pored dosta poznatih stvari, nepoznato je da li će stanovništvo Unsko-sanskog kantona ogrijati sunce sa novom vladom ili će svoju sreću, po 15-ti put morati potražiti nakon izbora u oktobru gdje će ponovo imati šansu da kažu kakav život žele. U svakom slučaju, neka bude po njihovom!


(M.P./MOJportal)