Gastro Dodatak uz mesni obrok

Varivo od špinata

SASTOJCI

– pola kg špinata,

– 2 glavice luka srednje veličine,

– 3 čehna bijelog luka,

– 1 paradajz,

– 1 kocka za supu ili vegeta,

– čajna kašika suhog korijandera.

Špinat izrezati kao za pite, mada ne mora da bude onako sitan, izrezati 2 glavice luka i zajedno prodinstati na vatri. Dodati pileću kocku. Izblendan paradajz dodati na ovo. Dodati malo vode, oko pola čaše. Dosoliti ako ima potrebe. Smanjiti vatru i pustiti da se voda ukuhava. Ako imate pileći ili teleći temeljac umjesto čiste vode, još bolje.
U tavi sa strane, na komadiću putera ili malo ulja pržiti 2-3 minute ispasirana 3 poveća čehna bijelog luka i čajnu kašiku suhog korijandera, pa dodati špinatu i sve fino umiješati.
Pustiti da voda prilično savri, ostaviti samo malo. Može se služiti uz sve vrste mesa, kao prilog riži.