Svijet Carme Forcadell mo┼że na slobodu kad uplati 150.000 eura kaucije, ali nastavlja se istraga o njenoj ulozi.

Predsjednici Parlamenta Katalonije sloboda uz kauciju

Sudac┬ášpanjolskog┬áVrhovnog suda odredio je da se predsjednica katalonske skupštine Carme┬áForcadell┬ápusti na slobodu uz jamčevinu┬áod 150.000 eura, ali i da će se nastaviti istraga o njezinoj ulozi u organiziranju┬ázabranjenog referenduma o neovisnosti te španjolske regije, prenosi Tanjug.

Četvero zastupnika┬áregionalnog parlamenta također će biti pušteno na slobodu ako uplate 25.000 eura jamčevine.

Forcadell┬áće ostati u zatvoru dok ne isplati jamčevinu.

Ona i pet zastupnika┬áregionalne vlade svjedočili su u četvrtak┬ápovodom optužbi za pobunu, nasilje i zlouporabu┬ájavnih fondova, prenosi Reuters.

Omogućila objavu nezavisnosti

Španjolski┬ádržavni tužitelj zatražio je ranije u četvrtak┬áod Vrhovnog suda te države da naredi pritvor za predsjednicu Parlamenta Katalonije i tri zastupnika┬ádo okončanja istrage o njihovoj ulozi u nelegalnom proglašenju neovisnosti Katalonije.

Forcadell, predsjednica Parlamenta, koja je omogućila objavu neovisnosti Katalonije, izjavila je u četvrtak da taj dokument nije zakonski obvezujući, priopćili┬ásu izvori, u komentaru koji bi mogao oslabiti secesionističke ambicije regije.

Ova glasna kritičarka preuzimanja ovlasti regije od središnje┬ávlade nakon objave neovisnosti┬ádala je te komentare pred španjolskim┬áVrhovnim sudom.