Bosna i Hercegovina Ekonomija Ozbiljno razmišljanje

Tešanjski kiseljak zainteresiran za Sarajevski kiseljak?

Tešanjska ZEMA, koja proizvodi Tešanjski kiseljak, zainteresirana je za dionice Sarajevskog kiseljaka, saznajemo nezvanično u upravi ove kompanije.

O ovom potezu su u ZEMA-i počeli ozbiljno razmišljati u trenutku kada je Sud u Kiseljaku odobrio “Sberbanci” preuzimanje dionica Sarajevskog kiseljaka koji je bio žirant Jamnici (Agrokor) za kredit od 67 miliona maraka.

Sudsko izvršenje je, da podsjetimo, određeno “pljenidbom, procjenom i prodajom dionica društva Sarajevski kiseljak, koje su u vlasništvu JamniceÔÇŁ.

Sarajevski kiseljak je u prošloj godini imao ukupan prihod od 95 miliona, pri čemu je ostvario čistu dobit od 20 miliona KM. U prodaji flaširane vode u BiH ima udio od 50 posto.

Zato se postavlja logično pitanje ÔÇô da li je Sarajevski kiseljak prevelik zalogaj za tešanjsku kompaniju.

– To ćemo vidjeti nakon analize. Prvo treba skočiti, pa reći hop. Za sada imamo preliminarne razgovore sa bankama, a angažirali smo i ad hoc ekonomske eksperte i savjetnike. Ukoliko, dakle, struka dokaže da postoji ekonomska opravdanost ÔÇô idemo u tu akviziciju. No, ništa vam još zvanično ne mogu potvrditiÔÇŁ, kaže Elvir Bećarević, vlasnik ZEMA-e.

ZEMA je, inače, nedavno odbila arapske investitore koji su iskazali interes za kupovinu ove tvornice mineralne vode.

Tešanjski kiseljak je ovogodišnji osvajač zlatne medalje na prestižnom takmičenju mineralnih voda u američkom Berkli Springsu, čime je odbranio šampionsku titulu iz prošle godine. Ranije je, također u Americi, osvojio dvije srebrne medalje.