Politika Ljubljana

Lovrinović i Sarajlić na Rose ÔÇô Roth seminaru

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović i član Delegacije Asim Sarajlić učestvovat će u radu 96. Rose ÔÇô Roth seminara PSNATO-a, koji će biti održan od 7. do 9. novembra u Ljubljani.

Rose ÔÇô Roth seminar o temi “Zapadni Balkan: različito viđenje prošlosti prošlosti, sadašnji izazovi i nastojanja za budućnost” okupit će oko 150 parlamentaraca iz zemalja članica i pridruženih članica PSNATO-a, predstavnike najviše zakonodavne i izvršne vlasti Republike Slovenije, predstavnike međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, kao i brojne eksperte iz regiona zapadnog Balkana i šire.

Tokom 96. Rose ÔÇô Roth seminara, kojeg zajednički organizuju Skupština Republike Slovenije i PSNATO-a, razgovarat će se i o bezbjednosti i stabilnosti zapadnog Balkana, kao i o euroatlantskoj perspektivi tog regiona.

Organizatori su predvidjeli i raspravu na temu “Populizam, nacionalizam i ‘teške vijesti i teme’: izazovi i jačanje demokratije na zapadnom Balkanu”.

Bit će riječi i o pogledima na budući razvoj Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Kosova, s posebnim osvrtom na ekonomiju tih zemalja.

Kako je najavljeno, razgovarat će se i o migracijama i njihovim društvenim posljedicama u zemljama zapadnog Balkana.

Prvog dana Seminara predviđeno je da se učesnicima obrate predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Milan Brglez, ministrica odbrane Republike Slovenije Andreja Katič, ministar inostranih poslova Republike Slovenije Karl Erjavec, predsjedavajući PSNATO-a Paolo Alli, kao i brojni zvaničnici i eksperti iz oblasti koje će biti predmet rasprave, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.