Film Kolumna

Batman na filmu ÔÇô pet najboljih adaptacija mračnog superheroja

Christian Bale as Batman in Warner Bros. Pictures' and Legendary Pictures' action thriller, "The Dark Knight Rises," a Warner Bros. Pictures release. (Ron Phillips/Courtesy Warner Bros. Pictures/MCT)
Batman je jedan od najpopularnijih strip likova i ima najdužu historiju adaptacija. Još u četrdesetim godinama prošlog vijeka je postao zvijezda kina, adaptacijom u kojoj se borio protiv Japanaca. Drugi svjetski rat je gorio, tako da ratna propaganda nije nikoga iznenadila. Pola vijeka je prošlo i mogli smo vidjeti razne adaptacije ovog lika, neke bolje, neke gore, ali uvijek komercijalno uspješne.

“BatmanÔÇŁ, 1989 / “Batman ReturnsÔÇŁ, 1992

Betmanija nikada nije bila u većem zamahu nego ÔÇś89. godine. Tim Burtonov mračni spektakl je posljednje što su ljudi očekivali od superherojske adaptacije. Njegova gotska vizija je zauvijek cementirala naša očekivanja od ovog heroja i utjecala na sve adaptacije koje su izašle u sljedećoj deceniji.

Nastavak je bio beskompromisan. Više je bio Tim Burtonov film, nego što je bio Batman film. Iako je baš to kritika zamjerila, meni je bio gotivan još od dječijih dana. Moram naglasiti da film nije bio za djecu. Prije je nesretna darkerska romansa o sado-mazo fetišarima u kožnim kostimima. Poznat je skandal sa McDonald’s, kada su roditelji bili sablažnjeni zbog igračaka po Burtonovom dizajnu uz Happy Meal. Hrabar film, kakav ovaj podžanr nije odavno vidio. Michael Keaton mi je i dalje jedan od najuvjerljivijih Batmana.

“Batman Mask of the Phantasm”, 1993

Po mom skromnom mišljenju, najvjernija adaptacija kultnog strip lika. Dugometražna je verzija jedne od najboljih crtanih serija ikad, “Batman: The Animated SeriesÔÇŁ.

Iako je priča o porijeklu (origin story), nije dosadna ni sekunde. Uvjerljiva karakterizacija lika kakvog u filmu nismo vidjeli, a kamoli u jednom crtanom. Od ovog ljeta je konačno dostupna blu-ray verzija, tako da je obavezno nabavite ako se smatrate ljubiteljem Batmana. Nemam vam šta pričati, to morate vidjeti sami, ako već niste.

“Batman BeginsÔÇŁ, 2005 / “Dark KnightÔÇŁ, 2008

Dobro je poznata priča kako je Christopher Nolan spasio franšizu nakon što je Joel Schumacher napravio jedan od najgorih američkih filmova svih vremena (naravno da pričam o katastrofi zvanoj “Batman i RobinÔÇŁ iz 1997). I nakon desetak godina, “Betmen početakÔÇŁ je jedna od najboljih adaptacija i moderni klasik ovog podžanra. Nolan je vratio povjerenje u Betmena.

“Mračni VitezÔÇŁ je tehnički impresivan. Nolanovo insistiranje na celuoidu i praktičnim efektima je ono što je stvorilo ovo remek-djelo. Moram vam priznati da mi više izgleda kao neo-noir film, nego Batman film. Univerzalno prihvaćen kao jedan od najboljih u ovom žanru.

batman

“Batman: The Dark Knight ReturnsÔÇŁ, 2012/2013

Sigurno neću staviti “Batman v Superman: Dawn of JusticeÔÇŁ na ovu listu. Animirana adaptacija Frank Millerovog remek-djela je tu, ako ste odveć lijeni da čitate.

Peter Weller ima ulogu ostarjelog Waynea, koji se vraća iz penzije da bi očistio svoj grad od klošara. I usput prebije Supermena. Šta će vam bolja preporuka?!

“The Lego Batman MovieÔÇŁ, 2017

Niste ovo očekivali na listi najboljih Batman adaptacija. Komičari Will Arnett i Michael Cera su možda i najbolji Dinamični Duo ikad. Duhovita priča secira mitologiju svima nam poznatog lika i otkriva veliku istinu da Batman nikad nije bio sam. Koncept Bat Family igra važnu ulogu u stripovima i prvi put možemo vidjeti sve saveznike uz starog egomanijaka Waynea.

Zabava za cijelu porodicu.

Sve fotografije: printscreen / promo

tagovi