Vremenska prognoza

U BiH oblačno sa kišom

Patria

U Bosni će danas biti oblačno vrijeme sa kišom. Padavine se očekuju uglavnom u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, a prijepodne i u zapadnim djelovima.

Očekivana količina padavina u centralnim područjima je između 5 i 15 litara kiše po metru kvadratnom, na zapadu do 10 litara. Na istoku i sjeveroistoku Bosne očekivana količina padavina je od 20 do 40 litara, a lokalno i do 60 litara. Na planinama snijeg, ali se ne prognozira ispod 1.200 metara nadmorske visine.

U Hercegovini će biti pretežno oblačno vrijeme veći dio dana. Kiša se predviđa za sjever Hercegovine, a na planinama snijeg. U većem dijelu Hercegovine od poslijepodnevnih sati očekuje se razvedravanje, osim sjevera.

U cijeloj BiH će biti vjetrovito. Vjetar će biti umjeren i jak, sjevernog smjera. U jugozapadnim i zapadnim područjima Bosne, na sjeveru i istoku Hercegovine mogući su i olujni udari. Prema kraju dana očekuje se slabljenje vjetra u cijeloj BiH. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12, a na jugu BiH od 12 do 16 stupnjeva.

U Sarajevu će biti oblačno sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 5 i 8 stupnjeva.

Jutros je u BiH bilo oblačno vrijeme sa kišom, na planinama sa susnježicom i snijegom.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Jajce 45, Han Pijesak 40, Mrkonjić-Grad 38, Doboj 35, Drvar i Prijedor 33, Sanski Most 31, Bosanski Novi i Zvornik 28, Banja Luka, Bosanska Gradiška, Tuzla i Zenica 25, Gradačac i Srebrenica 20, Sokolac 13, Bihać i Bijeljina 11, Rudo i Višegrad 10, Sarajevo 9, Bjelašnica 8, Bugojno i Gacko 6, Ivan-sedlo 5, Bileća i Trebinje 4, Ćemerno 3.

Temperature zraka u 08.00 sati: Bjelašnica -3 stupnja, Ivan-sedlo 3, Sokolac 4, Bugojno i Sarajevo 6, Drvar, Jajce, Livno i Srebrenica 7, Gradačac, Tuzla i Zenica 8, Bihać, Bijeljina, Sanski Most i Zvornik 9, Banja Luka, Doboj i Prijedor 10, Grude i Trebinje 12, Mostar 14, Neum 15 stupnjeva.

Atmosferski tlak u Sarajevu iznosi 939 milibara, za 3 milibara je niži od normalnog i sporo raste, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

(FENA) D.V.